«

»

dec 26

Godt Nytår

Gudstjenesten nytårsdag er aflyst i henhold til anbefaling fra biskopperne den 23. december. Herunder en nytårshilsen fra mig om, hvem vi er med og håb om at vi i 2021 igen vil kunne mødes fuldt ud som førhen.

Godt Nytår fra Peter

Hvis nogen spørger, “hvem er du?” – hvad ville vi svare?

Nogle ville sige: “Jeg er smedens søn, købmandens datter, fra det eller det sted.

Andre ville svare: “Jeg er sygeplejerske. Jeg er landmand. Jeg er designer.

Hvem bliver til hvad, fordi det er blevet in at være professionel, at være det, man skriver på sit CV.

I nytåret hører vi, at Jesus omskæres og får navn. Er Han, hvad Han har sagt og gjort eller hvem? Hvordan ser vi os selv i forhold til det, han er?

Jeg ved ikke om jeg er kristen,” siger nogle, ”men jeg synes om det, Jesus har sagt”.

Her er det hvad, der er det afgørende.

Andre siger: ”Jesus viser Guds ansigt og har i fadervor lært mig at kalde Gud for far.” De lægger vægt på, hvem han er.

Det kan inspirere og opbygge, hvad Jesus har sagt og gjort; men det, vi er, afgøres i høj grad af, hvem Han er. For i dåben er vi knyttet til han, som et barn er knyttet til sine forældre. Spørgsmålet: Hvem er du? – kan besvares: Jeg er døbt.

Hvis mit liv afhænger af min succes, er jeg kun, hvad selv kan. Og det rækker ikke. Derfor kan vi sætte os med salmebogen i hånden, måske derhjemme – eller i kirken. Vi har haft den i hånden i julen, og vi kan lade den ledsage os i det ny år.

I salmebogen mindes vi om, hvem vi er. Den fortæller om dåb og nadver, den sætter ord på højtider, på jul, påske og pinse, den trøster os i svære tider og hjælper os finde ord for rigtig livsglæde.

Nogle kalder sig salmebogskristne. Det er vel svært at sige, hvad der ligger i det udtryk, men sandt er det, at vi danskere har en salmeskat, der hjælper os ved at have ord til såvel glæde som sorg, og som kan lodde det store spørgsmål: ”Hvem er du?”